22 augusti 2012

Att fylla tomrummet

Tullverket gjorde förra året nästan 6000 knarkbeslag i Sverige. I världen utsätts 1,2 miljoner barn för trafficking. Bara  i Sverige lever omkring 400 - 600 offer för trafficking. Handla med vapen, knark och människor är lönande och det existerar inte i en annan världsdel utan ibland är både förövare och offer grannar med oss.

I första hand är det såklart girighet som gör att man riskerar både egna och andras liv i den här miljardindustrin. Vi människor söker även outtröttligt lyckan. Kvinnor från fattiga länder hoppas att leva med en svensk rik man eller försöker man hitta jobb och försörjning utomlands  för att slippa fattigdomen, så är det även tillfället som gör tjuven. Massor av människor sitter inlåsta utomlands för att de inte haft biljett hem och blivit lovade resan ifall de tar med  sig några gram kokain. Alla sammanlagda tillfälligheter, falska förhoppningar och luftslott skapar tillsammans med en girig organiserad brottslighet en ganska utbredd kriminalitet.

Brotten skiljer sig åt men nästan aldrig drivkraften bakom. Samvete och moralkodex avgör naturligtvis men också detta att alla vill något, önskar något, hoppas något. Vi har drömmar och behov som hela tiden påverkar oss och inte minst rädsla för fattigdom. För om vi inte faller för girigheten så begår väldigt få människor brott om de lever i ekonomisk trygghet. På den här planeten känner vi oss inte trygga om vi inte har grundtryggheten säkrad och de tär ju självklart inte konstigt eftersom fattigdom är lidande.

För oss som har ekonomisk trygghet är inte alltid medvetna om det överflöd vi faktiskt tar del av. Jag kan i alla fall säga att jag inte alltid har varit medveten om det. Men jag är exempelvis tacksam för att jag inte behöver prostituera mig för att få äta kvällsmat, och det tomrummet vi försöker fylla med att jaga lyckan på olika sätt, kan till stor del bli mättat med enbart tacksamhet.Ifall man använder en hel dag åt att vara tacksam över allt man har, alla ting, alla pengar, allt man kunnat köpa och så vidare så kommer en känsla av rikedom uppstå. I den känslan finns en sinnesfrid där vi är nöjda och när vi är nöjda begår vi inga handlingar för att vinna mer än vi har rätt till. Har vi kommit så långt har vi också ron att se oss omkring.

Bara vi går utanför dörren så hittar vi ett överflöd ofta återkommande i en jämn rytm. Äppelträden dignar på hösten, svamp, blåbär och lingon hittar man med jämna mellanrum i överflöd. Vissa år är magra, vissa år exploderar hela växt och djurlivet  och en del djurarters enda skydd är deras överflöd som cikadorna till exempel. I elva år finns inga cikador för de lever under mark och sedan kommer stormar av insekten vart tolfte år. Vattnets rytm är också ebb och flod. Allting följer den här rytmen och så gör också våra tillgångar om man uppmärksammar det. Vissa månader har vi över, andra månader måste vi spara. Även om vi lever i ekonomisk trygghet kommer vi har mer pengar vissa perioder än i andra. Ingen lever i ett konstant in- och utflöde av pengar. Inte i något land i världen är det så att det är bristen på tillgångar som skapar fattigdom. Det som skapar fattigdom är att vissa har möjlighet att ta del av överflödet på bekostnad av andra. Där hittar vi även orsaken till brottslighet.

Det finns ett överflöd överallt men det gäller att få tillgång till det. Ifall man inte tror mig och tycker det är flum jag säger nu så ska man fundera på följande: när har det hjälpt att oroa sig för ekonomin? När har det gett dig mer pengar i fickan? En stor del av vaken tid  ägnar många åt att oroa sig för ekonomiska problem. Bara man tittar på Lyxfällan så ser man hur många som ägnar sig åt rädslan för fattigdomen men i längden vinner man inte på att oroa sig, det gör oss alltid fattigare än vad vi var när vi började oroa oss. Att tänka att det finns brist ökar bristen och då också tomrummet och missnöjet inom oss.

Allting börjar med att vara medveten. Om vi blir medvetna om till exempel våra pengars flöde så kan det öka sinnesfriden och förbättra våra liv avsevärt, och vad händer om en, två och flera har ett inre lugn och en tillfredsställelse i vardagen? Det kommer påverka två, fyra, sex och flera. För i slutänden kan vi inte påverka vad som händer i en annan världsdel. Det lidandet som exempelvis girighet skapar kan vi inte göra något åt. Vi kan inte göra Brasiliansk polis medveten om att de blundar för att man säljer barn på deras gata. Vi kan inte ens göra vår granne medveten om att han inte ska köpa kvinnor från fattiga länder, och att tänka på sånt bryter ner oss. Det enda vi kan göra är oss själva medvetna om den situation vi är i här och nu, och kanske bara upptäcka att det faktiskt existerar ett överflöd. Vi behöver inte slåss för slantarna, bara öppna upp för tanken.