7 februari 2011

Livets personliga mening

Det är få tillfällen i livet som vi verkligen i grunden förstår vad livet går ut på. Därför glömmer vi dem aldrig och ofta så är de tillfällena dramatiska och/eller på något annat sätt berör de oss mycket djupt. I själ och hjärta tror jag alla söker de stunderna, att det är just detta vi vill veta för att med ro i sinnet fortsätta våra liv.

Vi skaffar barn, man, hus och hem för att bilda lycka och trygghet och kan känna oss lyckliga med det i många år men förr eller senare kommer vilja gå djupare, söka svaret på lyckan på en djupare och mer meningsfullare nivå. Att få barn säger en del är livets mening. Visst, det är världens lycka att ha barn och de bidrar alltid till att göra våra liv bättre och likaså kärleken till en viss man och en viss kvinna. Men, med ett stort men, så tränger sig vardagen eller tristessen på och vi försöker fylla livet på olika sätt med hobbies och intressen, vänner, släkt, nytt jobb eller ny partner. Vi söker utåt när livet inte ger oss det vi vill. En del ägnar sig åt barnen tills de blir stora och flyger ut ur boet. Andra går helt upp i sitt arbete medan ytterligare några accepterar tomheten man kan känna i tristessen. Ja, kort sagt, försöker vi alla leva ett fullödigt liv på olika sätt. Inte alltid det blir som vi tänkt, det fullödiga kan också förvandlas till krav och måste och vi kan sluta, om inte olyckliga, så i alla fall inte nöjda.

Det är inte förrän vi råkar ut för en sjukdom vi uppskattar livet, bara livet som det är. Det är först när vi står inför olika förluster av olika slag vi börjar fundera på varför saker och ting händer oss, just oss. Har jag gjort något ont? Ja, och ibland får vi verkligen söka svaren på gåtan om våra liv för att alls förstå. Motgångar och förluster förvandlar allt det som varit självklart innan, till inte så självklart.

Så går man ofta kringelikrokar-vägar innan man kommit rätt i sökandet. Sökandet som många i ens omgivning kan tycka är slöseri med tid och lite fånigt. Men sökandet är viktigt för att hitta den rätta meningen. Det är A och O för att hitta det som fyller en till bredden av njutning. För det är ju så livet ska levas, i full njutning av arbete, kärlek och vänner. Men det tar sin lilla tid och mycket kraft att komma dit. Man jobbar och jobbar och jobbar för det så det aldrig tycks ta slut, man misströstar och man ger upp flera gånger. Men så en dag så upptäcker man vad som hänt omkring en och inte minst genom att man förändrats, förnyats och återuppstått på något sätt som gör att hela ens liv förändras. Allting har förändrats utan att man gjort en enda yttre förändring.