28 januari 2011

Trygghet eller äventyr

Varje gång en människa har en möjlighet har hon också ett val. Det är med valen vi skapar våra liv. Det är vad många vet men något som vi ändå inte tänker på så mycket. Vi gör allt som ofta våra prioriteringar helt omedvetet. Få av oss medvetandegör det vi faktiskt vill och önskar men också mekanismerna bakom våra val. Våra högsta önskningar är mycket sällan drivkraften till våra val eftersom de ofta tar lite tid och självstudier för nå dit då vi vet exakt vad vi vill. Inte minst är det så med relationer och med vår speciella uppgift i livet.

Ifall vi medvetandegör vad som faktiskt, i själ och hjärta, bidragit till våra val så hittar vi för det mesta förklaringen i att vi antingen är trygghetsmänniskor eller äventyrsmänniskor. Jag skulle vilja påstå att befolkningen är indelad i dessa två läger och tar beslut utifrån de två helt olika drivkrafterna. När den ena nekar en bättre tjänst i en annan stad än den han eller hon känner sig trygg i kan den andra slänga sig ut i arbetslöshet för att han eller hon känner sig för begränsad med hus och hem och stadig ekonomi. Men för att förändra måste alla, oavsett drivkraft, ta sig förbi drivkrafterna, som ofta drar oss tillbaka till hur det har varit, det vi vet om istället för att ge oss ut i det okända. Sedan måste vi göra den smärtsamma upptäckten att vi aldrig är så kloka som vi tror. Den processen gör att nästan alla kommer i försvarsposition och gärna vill förklara sig. Helt mänskliga och naturliga reaktioner blir något vi skäms för.

Det är mycket svårt att råda tycker jag. Jag har kommit på nämligen att rådgivning inget är för mig. Vi människor är allt för omedvetna om våra riktiga och äkta drivkrafter och det gör det svårt att komma vidare och bygga upp något nytt på grundval av gammalt. För det är ju så att det är först när vi kommit upp på platån av det vi varit med om som vi känner oss riktigt stabila och starka. Då vi känner att det som försvagat oss innan gör oss tvärtom starka. Allt för många älskar sig själva för lite och hellre försöker gömma sina till korta kommanden. Det är hemskt synd för att det är i huvudsak dessa som ger oss mest styrka och soliditet.