18 januari 2011

Hålla fast vid drömmar

Mycket handlar om att bestämma sig, ta beslut om var man vill livet ska leda. När vi människor inte tar beslut ägnar vi mycket av vårt liv åt att se oss som offer inför omständigheter som är mindre goda. De flesta protesterar emot att de ser sig som offer men vid en ärlig självanalys så ser de flesta sig som offer på ett eller flera områden i livet. "Jag kunde inte göra det för det och det hände. jag dricker för att glömma, jag kommer aldrig att ha en relation igen för att jag blev slagen, jag kommer aldrig kunna göra den resa jag vill för jag har inga pengar...och så vidare..." Med handen på hjärtat har alla någon gång sagt något i den stilen någon gång. Vi kan också ha mycket uttänkta förklaringar till att vi inte vill lyckas för att vi är rädda för det. Vi kan också se det som ett likgiltigt faktum att vi inte vet vad vi vill utan att sätta in resurser för att ta reda på det. För den gordiska knuten är frågan om vad vi vill i själ och hjärta.

Det är inte sagt att det är lätt, det är mycket svårt att veta vad man vill och kräver ofta att vi undersöker oss själva med lupp. När vi väl kommer fram till vad vi vill så är nästa steg att verkligen hålla fast vid det även när det ser mörkt ut. Det är minst lika svårt som att komma fram till våra djupaste önskningar.
Hur vi kan realisera drömmar och önskningar beror såklart på vad det är för typ av önskningar. Ifall du lever i Sverige och är fyrtiotvå år och lärare exempelvis är det svårt att bli amerikansk president om det är det som ligger dig närmast om hjärtat. Då kanske det blir nästa liv du får den möjligheten men i stort är drömmar ofta mer möjliga att realisera än något annat.

Ifall man tänker på hur många motgångar som kan uppstå när man är på fel väg i livet och hur röda mattan rullas ut när man är rätt så har vi svaret där egentligen. Det är nästan alltid så att vi människor fortsätter på en knagglig väg för att den verkar mest rimlig, OCH inte minst är vår omgivning snara att tala om för oss vad som är rimligt eller inte. Vi människor har en förmåga också att lyssna mer på andra än oss själva. Vi håller våra drömmar för oss själva och ger sken av att vi trivs med det vi gör, då vi helst, ibland, bara vill slänga allt och ge oss ut på luffen eller sjunger hellre i badrummet än prövar våra vingar likt Susan Boyle gjorde.

Förr eller senare kommer drömmarna slå in ifall vi satsar och verkligen vill pröva våra vingar. Det är i alla fall mycket troligare än att vi blir lyckliga i ett dåligt äktenskap eller kommer trivas på ett arbete vi går till bara för att tjäna pengar.