28 november 2011

Att tänka mer än positivt

Det finns nog inget så svårt som positivt tänkande och då menar jag inte att gaska upp sig, att försöka se det bra i det som händer, att tro på sig själv och så vidare. Det svåra är att vända en helt omöjlig situation, som verkligen är omöjlig på alla fronter. Låt mig ta ett exempel.

Säg att du är helt ensam, inga vänner, ingen släkt, ingen ekonomisk trygghet, inget jobb och sjuk och inga möjligheter att förändra något. Drastiskt, kanske du tänker. Det är det inte alls, många upplever det. Det har ingen betydelse hur du hamnat där, ifall du får skylla dig själv eller det är "slumpen". Det finns ingenting att hålla sig vid och det enda som kan lösa situationen är ändå du själv. Det är då vi människor slutar bry oss om petitesser, om tandkrämstuben är klämd på fel ställe. Istället börjar vi skönja det som verkligen är viktigt för oss, och kanske också se att vi bara måste tro att saker löser sig, att det inte finns något annat att hålla sig till. Det tar grabbatag om våra djupaste rädslor för vad livet kan kasta in oss i. Det är inte tradiga höstmornar, tråkigt jobb, allmän maktlöshet eller detta att vi tycker är offer i tillvaron som testar oss i djupgående positivt tänkande. Det är när vi kan vända en hopplös situation till en förhoppningsfull med bara tanken, och då menar jag bara tanken. För det är i tanken allt börjar. Det är i tanken vi styr över hur vår tillvaro ska vara.

Det är såklart inget man gör sådär bara. Det handlar om att lära sig varje fas i den process av positivt tänkande. Det betyder inte att man inte får klaga ibland, känna hopplöshet och ibland till och med bryta ihop. Det handlar om inte hänfalla åt depression och pessmism, inte heller åt manipulation, stöld, lögner, brott eller vanlig hänsynslöshet för att rädda sig själv. Disciplinerat tänkande är grundläggande, därefter kommer acceptansen och därefter tacksamhet. Det krävs också ofta ett sökande efter svar på hur saker och ting hänger ihop här på jorden, samt en gnutta envishet och uthållighet. Såklart är det heller inget man kan slå upp i en bok alltid och läsa sig till. Det är den individuella erfarenheten som ofta är det mest värdefulla och den kan vi ju bara uppleva själva, genomleva, förstå och begripa den vägen.I slutänden är det dock alltid tilliten som är måttet på hur vi lyckats.